Injectarea unor derivați din plasma proprie adică din concentrarea sângelui propriu – cunoscut ca și PRP - Platelet Rich Plasma – este o metoda alternativă, minim - invazivă de tratament al leziunilor articulare și, în special al celor periarticulare.
Avantajul major al acestei metode este acela că folosește un concentrat propriul material biologic al pacientei/pacientului. Nefiind vorba de produși de sinteză, ci de propriile celule ale organismului responsabile de repararea și regenerarea țesuturilor, rezultă un risc de intoleranță, alergii sau alte complicații aproape inexistent.
Preparatele injectabile cu plasmă bogată în plachete (PRP) au fost utilizate și studiate în ultimii 20 de ani. Utilizarea a devenit mai extinsă în ultimii ani datorită aplicațiilor din chirurgia plastică și estetică.
PRP acționează prin creșterea concentrației de trombocite, crescând astfel concentrația de factori de creștere și sporirea potențialului de vindecare. PRP are un avantaj față de multe produse de inginerie tisulara deoarece este un produs autolog. Efectele au fost studiate și utilizate pentru tratamentul leziunilor tendoanelor, răni cronice, leziuni ale ligamentelor, cartilajului, rupturi musculare precum și în cursul augmentării osoase. Rezultatele in vitro și in vivo la nivelul leziunilor piciorului și gleznei sunt promițătoare. Indicațiile de tratament la nivelul leziunlor degenerative ortopedice pot fi mai largi decât se credea. Susținătorii acestei terapii susțin eficacitatea sa ca un mod sigur și natural pentru a accelera procesul de vindecare. Cu toate acestea, există puține studii clinice controlate pentru a examina în mod obiectiv beneficiile propuse de acest tratament. Deși unele studii au demonstrat rezultate clinice, cea mai mare parte a datelor publicate sunt în mare parte pe grupuri reduse de pacienți.
Conceptul tratamentului cu PRP este diferit față de mai cunoscutele tratamente cu derivați de acid hialuronic. Dacă în cazul gelurilor de injecatare intra-articulară scopul este de a umple articulația cu materialul injectat pentru a o proteja, în cazul PRP injectarea are scopul de a produce stimularea biologică de colagen nou, ducând la remodelarea și ameliorarea vindecării zonelor tratate.
Continuăm să analizăm mecanismele biologice prin care PRP facilitează vindecarea, precum și stadiul curent de cercetare clinică personală, pentru leziuni musculo-scheletice, cum ar fi tendinita umărului, epicondilita, fasceita plantară, reparațiile tendonului Ahile și repararea ligamentului încrucișat anterior.