Cellular Matrix - asocierea PRP și derivați de acid hialuronic în afecțiunile articulare
01 December 2015

Compușii asociind concentratul celular trombocitar din sânge - PRP și derivați de acid hialuronic - HA reprezintă un nou tratament pentru patologiile degenerative articulare și un număr tot mai mare de studii arata rezultate clinice promițătoare. Cu toate acestea, în ciuda aplicării tot mai extinse în practica clinică și a rezultatelor pozitive raportate, există o lipsă de bază științifică pentru a ghida aplicarea clinică a PRP. Pentru a evita utilizarea fără discernământ și necorespunzătoare a PRP, este important într-o prină etapă de a determina tipul de pacienti care nu vor beneficia de acest tratament, și, prin urmare, unele studii mai recente au încercat a înțelege în mod clar indicația acestui tratament. Unele rezultate sugerează, contrar a ceea ce a fost demonstrat de către literatura de specialitate, că, pentru pacientii de vârstă mijlocie, cu semne moderate de artroză, PRP nu a oferit rezultate mai bune în comparație cu HA, și, prin urmare, nu ar trebui să fie considerate ca fiind primă linie de tratament. Rezultatele mai promițătoare sunt prezentate pentru utilizarea sa în cazuri mai puțin avansate, dar au nevoie încă să fie confirmate de proba timpului.

Protocoalele de administrare articulară a PRP sunt extrem de variate și includ de la una la trei infiltrații, spațiate pe perioade între una și patru saptămâni. Anitua și colaboratorii au postulat recent că PRP în combinație cu HA mărește potențialul migrator al fibroblastelor (bazat pe studiile in vitro) - celule vitale pentru procesul de vindecare tisulară. Ideea de interacțiuni pozitive între HA și PRP a fost susținută în continuare de Marmotti și colaboratorii. Deoarece HA si PRP nu au neapărat un efect de protecție biomecanic, ci abordează mai mult elementele biologice ale vindecării tisulare, capacitatea de PRP + HA pentru a schimba starea biologică și de a promova vindecarea țesuturilor înalt specializate precum cartilajul, va fi critică în timpul etapelor inițiale ale artrozei, înainte de debutul unor schimbări structurale.

Celularitatea este unul dintre aspectele cele mai dezbătute atunci când se evaluează proprietățile PRP și rezultatele obținute cu aplicarea sa. De fapt, nu numai trombocitele ci și leucocitele, monocitele, macrofagele, și mastocitele sunt conținute în multe concentrate trombocitare. Unii autori definesc PRP doar pe baza concentratului de trombocite și atribuie rezultate mai bune la produșii săraci în leucocite, din cauza efectelor nocive ale proteazelor și reactivilor de oxigen eliberați din celule albe; alții le consideră ca o sursă de citokine importante și enzime, care poate fi importantă, de asemenea, pentru prevenirea infecțiilor.

1. Gobbi A, Karnatzikos G, Mahajan V, Malchira S: Platelet-rich Plasma treatment in symptomatic patients with knee Osteoarthritis: Preliminary results in a group of active patients. Sports Health 2012, 4:162–172.

2. Filardo G, Kon E, Pereira Ruiz MT, Vaccaro F, Guitaldi R, Di Martino A, Cenacchi A, Fornasari PM, Marcacci M: Platelet-rich plasma intra-articular injections for cartilage degeneration and osteoarthritis: single- versus double-spinning approach. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2012, 20(10):2078–2087.

3. Sánchez M, Fiz N, Azofra J, Usabiaga J, Aduriz Recalde E, Garcia Gutierrez A, Albillos J, Gárate R, Aguirre JJ, Padilla S, Orive G, Anitua E: A randomized clinical trial evaluating plasma rich in growth factors (PRGF-Endoret) versus hyaluronic acid in the short-term treatment of symptomatic knee osteoarthritis. Arthroscopy 2012, 28(8):1070–1078

4. Anitua E, Sanchez M, De la Fuente M, et al. Plasma rich in growth factors (PRGF-Endoret) stimulates tendon and synovial fibroblasts migration and improves the biological properties of hyaluronic acid. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2012;20:16571665.

5. Marmotti A, Bruzzone M, Bonasia DE, et al. One-step osteochondral repair with cartilage fragments in a composite scaffold. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2012;20:25902601.

6. Andia I, Abate M. Knee osteoarthritis: hyaluronic acid, platelet-rich plasma or both in association? Expert Opin Biol Ther. 2014 May;14:635649

- See more at: http://www.clinicachelariu.ro/ro/sfaturi-noutati/cellular-matrix-asocier...

 

Program
clinica estetica plastica ortopedie sportiva Bacau
Luni - Vineri:
09.00 - 18.00
Sambata